Behöver du ansiktslyftning efter viktnedgång?

Andreas Lindahl, MD, PhD | Plastikkirurg, Uppsala

Ansiktslyft Caroviva

Ordet “weight-loss face” cirkulerar i sociala medier, särskilt bland kändisar och influencers, som öppet diskuterar förändringar i ansiktet efter att ha gått ned i vikt på olika sätt.Vad betyder detta för dig om du överväger eller redan är igång med din viktresa? Kommer du att behöva plastikkirurgi?

Vi är många i Sverige som på olika sätt försöker gå ned till en hälsosammare vikt. Själv har jag lagt om kosten och gått ned 10 kg senaste året och mår fantastiskt bra av det. Förutom att jag springer lättare och kan operera längre utan ont i ryggen så ger viktminskning bättre blodsockerkontroll och man ser bättre ut. Det låter förstås lockande, men kan ge en ibland oväntad bieffekt – ålderstecken och slapphet i ansiktet, ”weight-loss face”.

På sociala medier kan du följa hur snabb förlust av ansiktsfett för vissa varit besvärande. Denna plötsliga fettminskning i ansiktet kan liknas vid att släppa ut luft ur en ballong. När huden inte kan dra ihop sig fullständigt får det många att känna sig åldrade i ansiktet och de känner inte igen sig i spegeln. Vad kan man göra åt det?

Ofta utför jag autolog fetttransplantation med patientens eget fett för att återställa den förlorade ansiktsvolymen. Det gör stor skillnad för dem som upplever milda till måttliga förändringar i ansiktet. En billigare variant på detta är att lägga fillers av hyaluronsyra vilket också fungerar men inte är lika bra. I synnerhet inte om huvudproblemet är att huden behöver stramas upp samtidigt.

Snabb viktminskning ökar behovet av kirurgisk hudåtstramning, särskilt i ansiktet och på halsen. Det finns icke-kirurgiska metoder för hudåtstramning men effekten av dessa är väldigt begränsad och passar mest till yngre personer med små besvär. De som är över 40 eller har förlorat mellan 10 och 20 kg behöver kirurgiska operationer för att se bra ut igen.

När man går ned i vikt förloras fett även i ansiktet.  Vissa tror att de gjort något speciellt för att ansiktet förändrats men en ballong-tömningseffekt kommer alltid vid viktminskning, oavsett med vilken metod man gått ned. Även om fett kan vara oönskat på vissa delar av kroppen, är det faktiskt nödvändigt för ett ungdomligt ansiktsutseende.

Caroviva erbjuder information om fillers, fettransplantation och ansiktslyftning på hemsidan och vad man kan förvänta sig av detta. Läs denna information noga om du funderar på att föryngra ansiktet.

Personlig Bedömning

Det finns många skäl att man kan behöva minska sin vikt. Effekten på ditt utseende är detsamma vid all viktnedgång, dvs för patienter som gjort Gastric Bybass, Gastric Sleeve, liksom för patienter som genomfört livsstilsförändringar, börjat träna eller äta mindre och mer hälsosamt. Det är bra att vara medveten om den påverkan detta har på ditt ansiktsutseende, så att du inte blir överrumplad och besviken.

Oavsett graden av besvär som uppstår så finns det alternativ för att hjälpa dig att känna dig som dig själv igen. Din resa är din egen, och när du läst på caroviva.se är en personlig konsultation det bästa du kan göra för att hitta lösningar att återställa ditt utseende och förbättra ditt självförtroende.

 

Boka konsultation online här…

Vill du veta mer?

Tveka inte att höra av dig om du har frågor. Mejla till info@caroviva.se eller ring oss på +46 (0)18-4108 108.

 

 

Kontakta oss

Följ oss​

Håll dig uppdaterad om plastikkirurgi, få fler före- & efter-bilder och häng med på vad som händer på Caroviva och hos Dr. Lindahl!

CAROVIVA
Dr. Lindahl