Bröstoperationer betalda av landstinget

Andreas Lindahl, MD, PhD | Plastikkirurg, Uppsala

bröstförminskning landstinget

Bröstoperation på 1177.se – Hur funkar det?

Att välja att genomgå en bröstoperation är ett betydande beslut och har stor påverkan på både fysiskt och emotionellt välbefinnande. Tanken på en bröstoperation kan vara lockande, men kostnaden kan vara ett hinder. Under vissa förutsättningar finns det möjlighet att få en bröstoperation betald av landstinget och på så sätt få en kostnadsfri operation på till exempel Akademiska Sjukhuset i Uppsala eller Karolinska Sjukhuset i Stockholm.

I det här inlägget kommer jag att gå igenom vad du behöver veta om bröstoperationer finansierade av landstinget, inklusive vilka kriterier som måste uppfyllas och vilka typer av ingrepp som vanligtvis godkänns.

Estetiska och medicinska anledningar

Bröstoperationer kan utföras av olika skäl, och det är viktigt att skilja mellan estetiska och medicinska anledningar. Det kan förstås handla om båda skälen. Landstinget bekostar vanligtvis inte bröstoperationer av rent estetiska skäl. Istället krävs det att en person upplever mycket stora besvär av sina bröst för att vara berättigad till en operation som finansieras av landstinget. Det kan innebära problem som ryggvärk, exem, att man opererats för bröstcancer eller andra fysiska besvär.

Bröstförminskning via 1177.se – En lösning på tunga bröst

För kvinnor med stora och tunga bröst som orsakar betydande problem kan en bröstförminskning vara en lösning. Detta ingrepp, även känt som bröstreduktion, innebär att bröstvävnad avlägsnas för att minska storleken på brösten och lindra eventuella besvär orsakade av tyngden. Kriterierna för att få en bröstförminskning beviljad kan variera mellan olika landsting, men vanligtvis krävs att du har ett BMI under 25 samtidigt som dina bröst är större än 800 cc.

Vanliga landstingskriterier för bröstförminskning

För att hushålla med sina resurser har många landsting vissa kriterier som måste uppfyllas för att vara berättigad till en bröstoperation. Dessa kan inkludera ett normalt BMI, vanligtvis under 25 för personer under 50 år, och andra faktorer som storleken på brösten, värk i rygg och nacke samt hudbesvär.

Bröstoperationer finansierade av landstinget: Vad som ingår

Vid en bröstförminskning som finansieras av landstinget avlägsnas bröstvävnad och bröstvårtan flyttas oftast högre upp för en mer proportionell form. Operationerna utförs normalt som dagkirurgi.

Efter operationen får patienten instruktioner för återhämtning, och sjukskrivningstiden är vanligtvis 2–3 veckor. I landstinget är plastikkirurgerna normalt sett inte utbildade inom estetisk plastikkirurgi vilket gör att du inte kan ställa samma höga krav på ett utseendemässigt bra resultat. Jag har korrigerat många bröstförminskningar för patienter som tidigare opererats I landstinget.

Övriga bröstoperationer som du kan finna på 1177.se

Även om bröstförminskningar är relativt vanliga, är det ovanligt att få en bröstförstoring betald av landstinget. Det krävs vanligtvis tydliga psykiska och påtagliga fysiska besvär relaterade till brösten för att landstinget ska finansiera din bröstoperation. Bröstrekonstruktioner efter sjukdomar som bröstcancer kan vara berättigade till finansiering av landstinget. Det är dock inte säkert att du kan få den typ av rekonstruktion som du vill, även om det är praktiskt och medicinskt möjligt. Regionerna har olika riktlinjer för vilka metoder de bekostar. Inte heller efter bröstcancer kan du påverka vilken kirurg du får.

Avslutande tankar om landstingsfinansierade bröstoperationer

Att välja att genomgå en bröstoperation är ett personligt och viktigt beslut oavsett om du går till en privatklinik eller till landstinget. Något att tänka på är att om du går via landstinget kan du inte välja din kirurg, vilket du kan om du själv finansierar din bröstoperation.

Eftersom landstingens sjukvård av resursskäl selekterar bort väldigt många ömmande fall med hjälp av olika kriterier är det stor risk att få ett nej. Men om en patient kommer till mig och jag ser att de uppfyller landstingets kriterier på 1177 för en landstingsbetald operation så informerar jag självklart patienten om den möjligheten. Så det är inte farligt att fråga mig.

Om du upplever besvär relaterade till dina bröst är det bäst att kontakta en eller flera riktiga plastikkirurger för en bedömning av ditt fall. På Carovivakliniken i Uppsala har vi lång erfarenhet av bröstoperationer och kan hjälpa dig med eventuella frågor eller funderingar. Kontakta oss för en konsultation så kan vi diskutera dina behov och alternativ.

Kontakta oss

Följ oss​

Håll dig uppdaterad om plastikkirurgi, få fler före- & efter-bilder och häng med på vad som händer på Caroviva och hos Dr. Lindahl!

CAROVIVA
Dr. Lindahl