Olika tekniker för bukplastik

Andreas Lindahl, MD, PhD | Plastikkirurg, Uppsala

Olika Tekniker För Bukplastik

Vilken metod för bukplastik som är ideal för dig bestäms av din underliggande anatomi, mängden överflödig hud, hur överskottshuden sitter, om du har rektus-diastas eller navelbråck, hur mycket fett som finns, men även av dina klädpreferenser.

Det är bra att ta med sig sina favorit- eller vanliga badkläder, underkläder och byxor så att möjliga snittsställen kan markeras så att de göms under kläderna.

Även om det alltid är idealiskt att placera ett horisontellt snitt så långt ned att underkläder lätt kan dölja det resulterande ärret, kan vissa patienter behöva acceptera ett ärr som är högre än idealiskt. Detta gäller särskilt för någon med betydande överskottshud i övre delen av buken. Ytterligare ärr kan också krävas, tex kring naveln och där naveln tidigare satt.

Listan nedan förklarar de vanligaste teknikerna för bukplastik som används inom plastikkirurgi.

Standard eller fullständig bukplastik

Här används ett höft-till-höft-snitt under troskanten och ett snitt runt naveln så att den kan ompositioneras efter att överflödig hud i den övre delen av buken har sträckts nedåt.

Efter att ha reparerat bukmusklerna med interna suturer och tagit bort överflödig hud dras den återstående huden ner över magen.

Utökad bukplastik

Det horisontella snittet når här runt höfterna (ut på sidorna av nedre delen av ryggen), så när kroppen ses bakifrån är ändarna av ärret synliga.

Eftersom den utökade bukplastiken tar bort mer hud från ett bredare område än standardtekniken används den ofta för patienter med massiv viktnedgång.

Utökad bukplastik kräver också ett runt snitt för att frigöra naveln och ompositionera den högre när överflödig hud har avlägsnats.

Cirkumferent bukplastik

Detta är den mest omfattande bukplastiken och ger bäst resultat sett ur ett 360-graders perspektiv. Man skulle kunna säga att det är en utökad ”utökad bukplastik” som kräver att patienten under operationen ligger först på magen och sedan på ryggen.

Inverterad bukplastik

Här görs snittet i bröstvecken istället för under troskanten och hela bukplastiken görs uppifrån istället vilket givit den namnet inverterad bukplastik. Detta är en mycket bra teknik om det finns ärr efter bröstlyft eller när fokus ligger på att förbättra övre delen av magen. Naveln kan lossas eller inte.

Fleur-de-lis bukplastik

Förutom det horisontella snittet görs även ett vertikalt snitt vilket är svårare att dölja. Ärret ser ut som ett upp och nedvänt T vilket förklarar att detta även kallas T-plastik. Av denna anledning reserveras tekniken för patienter som behöver omfattande korrigering men inte har så höga estetiska krav.

Minibukplastik

naturliga fördelningen av överflödig hud efter viktnedgång eller graviditet är mini bukplastiker endast lämpliga för ett mindre antal patienter. Förbättringen är avgränsad till området nedom naveln. Ingen korrektion av naveln eller överflödig hud i det övre bukområdet kan göras.

Fettsugning

På Carovivakliniken kompletterar vi bukplastiker med fettsugning för att resultatet ska bli så perfekt som möjligt.

 

Boka konsultation online här…

Vill du veta mer?

Tveka inte att höra av dig om du har frågor. Mejla till info@caroviva.se eller ring oss på +46 (0)18-4108 108.

 

 

Kontakta oss

Följ oss​

Håll dig uppdaterad om plastikkirurgi, få fler före- & efter-bilder och häng med på vad som händer på Caroviva och hos Dr. Lindahl!

CAROVIVA
Dr. Lindahl