Vilken bröstimplantatform är bäst för dig?

Andreas Lindahl, MD, PhD | Plastikkirurg, Uppsala

Vilken bröstimplantatform är bäst för dig

Om du har bestämt dig för att genomgå en bröstförstoring är en av faktorerna att överväga formen på implantaten. Är den populära runda formen det bästa för din kropp? Eller bör du välja en mer naturlig droppformad variant? Kanske har du hört vänner eller kändisar diskutera de två formerna och funderar över vilken som passar bäst för din kropp och livsstil.

Kvinnor har olika önskemål. Det är därför viktigt att söka upp en specialistläkare i plastikkirurgi med lång erfarenhet av bröstförstoring innan du fattar beslut. Här är några saker att tänka på när du överväger vilken bröstimplantatform som är bäst för dig.

Din kroppstyp spelar roll

Det är viktigt att de bröstimplantat du väljer är anpassade till din egen form på bröstkorgen och din form på brösten – inte någon annans. Vissa kvinnor föredrar en rund form, medan andra kanske vill korrigera slapphet med en mer naturlig droppform. Varje typ har olika attraktionsfaktorer. Och kom ihåg att det som ser bra ut på en kvinna kan se helt annorlunda ut på dig. Eftersom formen är en kombination av din anatomi och implantatens form kan ibland runda implantat ge droppformade bröst och tvärtom.

Implantatets placering och plats för snitten

Det finns olika placeringar för bröstimplantat, liksom olika platser för snitten. Din bröstvävnad, implantattypen, din kropps anatomi och historik och var du föredrar snittet styr vad som är idealt.

Runda bröstimplantat

Dessa vanligast. Ett runt implantat som är stort i förhållande till ursprungliga bröstet kommer att se tydligt runt och ”boll-likt” ut. Ett runt impantat som är litet eller mjukt kommer inte att göra det.

Runda bröstimplantat finns i olika projektioner, från låg till hög. Ett implantat med hög projektion sticker fram från kroppen mer än ett implantat med låg projektion. Ingen av dessa är bättre än den andra, och utgångsläge liksom smak är avgörande.

Runda bröstimplantat ger intrycket av mer fyllighet i övre delen bröstet (övre polen). Om du strävar efter en fylligare look kan runda implantat vara ett bra alternativ.

Droppformade bröstimplantat

Dessa implantat har en mer naturlig look, där nedre delen av brösten är fylligare än övre. Som namnet antyder ger detta brösten en lite mer droppformad silhuett. Skillnaden mellan runda och droppformade är ibland försvinnande liten.

Kvinnor som vill att deras bröstförstoring ska se naturlig ut väljer ofta denna typ. Fylligheten i bröstet är inte mindre men den koncentreras något mer i den nedre delen av bröstet vilket möjliggör ett inre lyft av brösten.

En positiv effekt med droppformade implantat är att de kommer att lyfta vårtgården uppåt. För vissa kvinnor kan skillnaden mellan ett runt och ett droppformat implantat avgöra om de behöver ett samtidigt bröstlyft eller inte.

Droppformade implantat går att individanpassa i högre grad än runda, eftersom bottenplattan på implantaten kan fås med en höjd som skiljer sig från bredden. De kan alltså vara runda i bottenplattan eller ovala på olika sätt. Det kan vara viktigt för kvinnor med vissa utgångslägen.

Implantatens läge

Implantatens läge är naturligtvis mycket viktigt för att den tänkta effekten av ett implantatval skall bli verklighet. Därför mäter läkare extremt noga innan och efter operationen. Eftersom släta implantat har en stor risk att halka nedåt i vävnaden är det viktigt att kontrollera risken för detta med någon slags teknik för internal bra. På Caroviva finns internal bra-teknikerna Small, Medium och Large beroende på utgångsläget.

Att få sitt implantat placerat exakt rätt är viktigare än om du väljer runda eller anatomiska. Det är förstås viktigt att implantatet också stannar där länge efter din operation. Internal bra är ett exempel på hållbar bröstförstoring.

Implantatens vikt

Amning, viktförändringar liksom bröstimplantat leder till försvagningar i brösten. En värre variant på det är synliga sträckmärken i bröstens hud. Dessa försvagningar gör att formen på brösten blir mindre hållbar efter bröstförstoring. Då är varje gram (eller som man förr sa: ”Cc”) viktigt för hur hållbart ditt resultat kan bli. När tecken på försvagad hud finns är det bra att använda sig av ultralätta implantat. Samma sak gäller för den som önskar riktigt stora bröstimplantat där inte ens en frisk och ung kvinnas hud kan behålla formen särskilt länge.

Ta hänsyn till din budget

Att få bröstimplantat är en investering i dig själv och ett beslut som bör vara noga övervägt. Då kan ett beslut fattat utifrån pris leda till onödigt lidande och i slutändan bli väldigt dyrt.

Vi rekommenderar att du lär dig så mycket som möjligt om de operationer och olika implantat som finns. Det blir enklare då att förstå vad din kirurg menar. Samtidigt är det ju så att det tar åtminstone 10 år för en examinerad specialist i plastikkirurgi att bli duktig på bröstförstoring. Därför måste du lita på kirurgen och du bör besöka flera kirurger för att förstå skillnader i vad du får. De kommer att ta hänsyn till din personliga hälsohistoria och kroppsform för att hjälpa dig att fatta det bästa beslutet för din situation.

Nästa steg är att boka en personlig konsultation med en certifierad plastikkirurg som kan hjälpa dig att förverkliga din dröm.

Kontakta oss

Följ oss​

Håll dig uppdaterad om plastikkirurgi, få fler före- & efter-bilder och häng med på vad som händer på Caroviva och hos Dr. Lindahl!

CAROVIVA
Dr. Lindahl