Ansiktslyft (facelift)

Ansiktslyft (facelift)

Ett ansiktslyft (facelift) ger dig slätare hud och färre rynkor. Du får en utvilad, fräsch och föryngrad framtoning. Ett facelift återskapar ansiktets form, halsens kontur och profil förbättras och en mer definierad käklinje skapas. Tiden vrids tillbaka.

Trots att det erbjuds många kosmetiska föryngrande åtgärder, så behandlar de hudkvalité snarare än hudöverskott och kommer inte i närheten av den dramatiska och långvariga föryngring som ett ansiktslyft ger. Ansiktslyft utförs i narkos.

På Caroviva i Uppsala är vi experter på alla tekniker och metoder för ansiktslyft, inklusive Deep Plane Facelift. Dr. Lindahl har många patienter från Stockholm och resten av Sverige och Skandinavien.

Se före- & efterbilder vid ansiktslyft utfört av dr. Lindahl

Se pris på ansiktslyft…

Information in English here…

För vem passar ett ansiktslyft?

Med tiden förlorar huden sin spänst och elasticitet och vävnad tappar volym och sjunker nedåt. Om du besväras av något specifikt som överskottshud i ansiktet och på halsen, vill få mindre tydliga nasolabialveck och hamsterpåsar, eller bara vill få tillbaka ett ungdomligare och fräschare utseende kan ett ansiktslyft vara ett bra alternativ för dig.

Reviews efter ansiktslyft

“Långt över förväntan, kirurgi i världsklass”

“Jag har jobbat och har erfarenhet av kirurgi inom sjukvården och efter mitt andra ansiktslyft är jag mycket positiv till Caroviva och Dr Lindahl. Speciellt efter operationen. Dr Andreas Lindahl är en god lyssnare och tog framförallt till sig mina önskemål. Jag kände mig helt i trygga händer. Jag har ännu inte tagit bort mina stygn och det har gått precis 14 dagar efter operationen. Mitt ansikte är ännu lite svullet men jag ser att resultatet och det är häpnadsväckande bra. Faktiskt långt över förväntan, det är ju verkligen kirurgi i världsklass. Första gången jag opererade “facelift” var jag på en annan klinik och inte med deep plane facelift. Då hoppades jag att det inte skulle vara nödvändigt med fler ansiktslyft, men tyvärr var jag tvungen att korrigera allt en andra gång. Deep plane facelift var för mig ett måste då jag var tvungen att lyfta ansiktet igen. Jag vill helst inte göra om mitt misstag. Synd att det inte var Andreas Lindahl som opererade mig första gången och TUR att det var just i hans händer denna gång. Jag rekommenderar varmt Carovivakliniken och om jag framöver vill göra något mer så är det endast till Dr Lindahl jag kommer att vända mig. Jag återkommer igen då stygnen är borttagna och jag är helt läkt.
Tack Carovovakliniken, all fin och omtänksam personal.”

Vad ska jag tänka på?

Några saker som är bra att fundera över innan din konsultation är:

  • Vill du förändra käklinjen, mungiporna, kindbenen, området kring ögonen, ögonbrynens höjd, pannan?
  • Vill du ta bort hudöverskott, fylla ut insjunken vävnad, sträcka ospänstig hud, göra hudförbättrande behandling?
  • Hur viktig är förbättring av halsen?
  • Hur känner du kring ärr?
  • Har du tid att i lugn och ro återhämta dig efter en operation?
  • Vill du vara öppen med din omgivning att du gjort ett ansiktslyft?

Var läggs snitten?

Hos oss får du alltid det kortaste snitt som är tekniskt möjligt med hänsyn till just dina unika förutsättningar och målbild. Ibland räcker ett snitt i det främre hårfästet som sedan döljs av håret, samt ett snitt vid örats framkant. Den längsta snittföringen som kan krävas är förlagd både i örats framkant och bakkant, samt i hårfästet ovanför örat och bakom örat. Även ett 3 cm snitt under hakan för att korrigera halsen kan krävas för ett optimalt resultat. Oavsett vilken snittföring som krävs för dig är ärren ofta svåra att upptäcka.

Se före- och efterbilder vid ansiktslyft

Ansiktslyft Carovivakliniken i Uppsala

Dr. Lindahl har utfört nära 2000 ansiktsoperationer, både på privata kliniker och offentliga sjukhus. Därför är det många som kommer till honom från Stockholm och resten av Sverige, Norge och Danmark.

Före-efter-bild ansiktslyft och halslyft

Före-efter-bild efter ansiktslyft (deep plane facelift) och halslyft på Carovivakliniken i Uppsala.

Vad händer under konsultationen för ansiktslyft?

När du bokat tid för konsultation får du via mejl en bekräftelse och en länk till ett hälsoformulär, som du fyller i innan du kommer till oss. Din medicinska säkerhet är vår högsta prioritet. Vi går igenom hälsoformuläret och ställer följdfrågor vid behov.

Under en konsultation för ansiktslyft finns det gott om tid för dig och Dr. Lindahl att i lugn och ro gå igenom all nödvändig information. På Caroviva är vi mycket angelägna om att du ska få det resultat du önskar. Att vara välinformerad är en viktigt för att bli nöjd.

Under konsultationen görs undersökning, mätningar och fotodokumentation.

Du och Dr. Lindahl går igenom dina önskemål, förväntningar och dina förutsättningar utifrån dina bilder. Du får även se före- och efterbilder på andra som Dr. Lindahl opererat. Alla är unika med olika förutsättningar och hudkvalité. Du får noggrann information om vilket resultat just du kan förvänta dig.

Ni går också igenom hur själva operationen utförs, var snitten placeras, hur länge du behöver ha bandage och stygn osv. Du får information om risker och möjliga nackdelar med ingreppet, hur läkningsprocessen kommer att vara för dig, när du kan börja jobba, när du kan träna osv.

Ingen minns allt en plastikkirurg berättar på konsultationen. Ta gärna med dig någon du känner förtroende för som stöd att minnas det som sägs under din konsultation. Du kan alltid kontakta oss efter din konsultation om du har frågor.  Om du vill boka tid för operation kommer detta att vara möjligt direkt efter konsultationen, men om du är det minsta tveksam kan det vara klokt att tänka igenom den information du har fått innan du bestämmer dig.

Fler möjligheter till förbättring

Estetiskt är det ofta bäst att göra en helhetsföryngring av ansiktet och halsregionen, för om man påverkar det ena området påverkas i viss mån även de andra. Det är gynnsamt att kombinera facelift med t.ex. pannlyft, halslyft och ögonlocksplastik. Ansiktslyft kan med fördel även kombineras med hudförbättrande behandlingar som peeling och nanofett.

Tidslinjen vid ansiktslyft

Tiden efter operationen är naturligtvis inte helt lika för alla och beror på olika faktorer såsom typ av ingrepp, ålder och allmänt hälsotillstånd. Det går ändå att veta ungefär vad du kan förvänta dig under de första dagarna och veckorna efter ett ansiktslyft. Nedan följer en 30-dagars återhämtningsguide för att du bättre ska kunna förstå vad ungefär vad du kan förvänta dig.

Dag 0 (operationsdagen)

På operationsdagen checkar du in på ditt rum på överenskommen tid. Du får träffa Dr. Lindahl och ni går tillsammans igenom er plan och han ritar markeringar på huden där snitten ska läggas. Du får också träffa vår narkosläkaren och prata om din sövning i lugn och ro.

Inne i operationssalen sätts en tunn kanyl i din arm för att administrera smärtlindring och sömnmedicin. När du sover tvättar operationssjuksköterskan ditt hår och ansikte och klär dig i sterila lakan. Ytterst lite hår avlägsnas precis vid snitten för att säkerställa en bättre läkning. Det finns ingen risk för att du vaknar under operationen. Så snart ingreppet är klart avbryter vi administreringen av sömnmedicin och du vaknar omedelbart. Operationen tar cirka 3 timmar.

Ett snitt görs längs främre öronkonturen, upp i den hårbeklädda delen av tinningen och sedan bakom örat. På detta sätt blir ärret så gott som osynligt. Huden lossas från snitten och längs bindvävshinnan under huden. Därefter görs en exakt dissektion ner i djupare lager under de nedre ansiktsmusklerna och under halsmuskeln. Dessa muskler lyfts sedan till sitt normala läge så att halsmuskeln stramas åt och överskottshud avlägsnas. För behövs också en förstärkning av halsmusklerna i medellinjen och då läggs även ett 3 cm kort tvärsnitt under hakspetsen som inte syns när det läkt. Inga drän används eftersom de retar vävnaden och tekniken som används gör att vätska inte samlas. Stygn som är mycket tunna sätts längs snitten. Snitten smörjs med antibiotikasalva och ett skallförband som hindrar svullnad läggs omsorgsfullt. Detta bärs i 2-4 dagar.

Vi väcker dig i operationssalen och kör dig till ditt rum. Där får du vila dig medan du har kylmask på ansiktet. Smärtan är vanligtvis störst det första dygnet, och du får smärtstillande medicin för att minska den. Dina kinder kan vara svullna. Vanligtvis kan du lämna kliniken efter 2-3 timmar. Du får kontaktuppgifter så att du kan nå oss dygnet runt under den första veckan efter din operation. Det är viktigt att du ligger lite högre med huvudet och äter mjuk mat de första fyra dagarna.

Dag 1

Du kan känna dig trött och medtagen. Du kommer att ha svullnad i ansiktet och varierande grad av blåmärken. Många känner sig bulliga och konstiga i ansiktet eftersom svullnaden är störst i kinderna. Smärtan är vanligtvis mindre dagen efter operationen. Du bör fortfarande vara försiktig med att vrida på huvudet och försöka hålla huvudet högt utan att böja dig mycket framåt. Du tar de läkemedel vi ordinerat. De flesta sover mycket bättre den andra natten.

Dag 2

Svullnad och blåmärken har ofta nu ökat något. Svullnaden är vanligtvis som värst dag 3 eller 4 efter operationen och kommer sedan gradvis att avta. Du har fortfarande förband på och bör ta det lugnt. Smärtan minskar för varje dag. Det kan kännas lite jobbigt att ha förbandet eftersom det dämpar ljud något och gör det lite ansträngande att gapa. Fördelen med förbandet överväger kraftigt och hindrar onödig svullnad som kan töja ut din hud annars.

Dag 3-4

Då kommer du till oss för att ta bort förbandet och kontrollera sårläkningen. Du får information kring din sårvård. Om du inte redan köpt och fått din care bag med allt som behövs för din eftervård kan du göra det vid detta besök.  Efteråt får du nu duscha och tvätta håret hemma. Det är inte farligt att få tvål/schampo på såren. Var försiktig när du tvättar håret och undvik att massera hårbotten. Låt håret lufttorka. Du behöver inte längre något förband. Svullnaden minskar gradvis, och smärtan är vanligtvis mild. Du kan ta en lugn promenad om du känner dig upplagd för det. För att såren skall läka optimalt är det nu viktigt både att såren är mycket noga rengjorda och att de däremellan är torrt och luftigt. Sätt därför upp håret så att inte hår ligger mot såren – det bidrar till fuktighet även efter håret verkar torrt. Du får inte använda mössa/hatt eller smink.

Dag 6-13

Du kommer fortfarande ha blåmärken och svullnad, men svullnaden minskar för varje dag som går. Dina kinder kan kännas lite bedövade, och du kan uppleva lite stelhet i ansiktet. Efter 2 veckor kan de flesta återgå till arbetet och vara bland folk utan att någon kommer att märka att du har opererats. Ärr är fortfarande synliga. Vänta med att dölja ärr genom att låta håret hänga över öronen till du är säker på att du inte har några sår kvar.

Även om ingen annan kan se att du har opererats efter cirka 2 veckor kommer du själv att känna dig bedövad, stel och lite svullen i ansiktet. Det kan ta några månader innan känseln i ansiktet återgår till det normala.

Dag 14

Efter ungefär 14 dagar kommer du på återbesök nr 2 för att ta stygnen. Detta besök är också en viktig avstämning för din fortsatta återhämtning.

Dag 14-29

Du kan återgå till normal aktivitet och träning. Även om du fortfarande känner dig lite stel och bedövad i ansiktet kan du nu tydligt se hur resultatet kommer att bli. Det kan fortfarande finnas en liten svullnad kvar, som ofta är asymmetrisk, även om ingen annan än du själv kan se det. Det tar 6-12 månader innan ärr bleknar, men de ser vanligtvis redan ganska bra ut, även om de kan vara lite röda.

Efter dag 30

Det kan ta upp till 12 månader innan all svullnad, bedövningskänsla och stelhet är helt borta, men det är bara du som märker det. Andra märker bara att du ser piggare och fräschare ut.

Varför ska du välja Dr. Lindahl och Caroviva i Uppsala

Dr. Lindahl tillhör de främsta inom facelift-kirurgin. Han är en av få plastikkirurger som har banat väg för Deep Plane Facelift-metoden i Sverige och han föreläser regelbundet runt om i världen om sina olika plastikkirurgiska tekniker. Genom att kombinera olika tekniker skräddarsyr Dr. Lindahl ditt facelift utifrån dina unika behov.

Utmärkande för Dr Lindahls facelift-teknik är också den riktning som ansiktet lyfts i. Ett traditionellt ansiktslyft stramar åt ansiktet horisontellt eller mot öronen och kan få ansiktet att verka översträckt och kinderna att se platta ut. Genom att lyfta ansiktet mer vertikalt skapas en jämnare, mer naturlig framtoning, kinderna återställs, och mungiporna höjs. Principen innebär att all vävnad återförs till den plats där den satt tidigare, vilket ger ett naturligt utseende.

Boka konsultation här

Vill du veta mer om ansiktslyft?

Tveka inte att höra av dig om du har frågor. Mejla till info@caroviva.se eller ring oss på +46 (0)18-4108 108. Carovivakliniken i Uppsala är centralt belägen i en lugn och vacker miljö med utsikt över slottsparken. Från operationssalen syns Uppsala slott, liksom Vasaborgen och Universitetet. Bor du i Stockholm? Från Stockholms Central tar det bara 39 minuter med pendeln till Uppsala.

Kontakta oss

Följ oss​

Håll dig uppdaterad om plastikkirurgi, få fler före- & efter-bilder och häng med på vad som händer på Caroviva och hos Dr. Lindahl!

CAROVIVA
Dr. Lindahl