woman with natural makeup, combed hair, touching well-groomed pure skin on face. Beauty, facelift

Deep Plane Facelift (ansiktslyft)

Termen Deep Plane eller “djupgående plan” används för att beskriva det anatomiska skiktet mellan SMAS-platysmakomplexet (som utgörs av muskler och bindväv) och de djupare muskelskikten som är ansvariga för ansiktsuttryck. Ett Deep Plane Facelift fokuserar på att frigöra och förflytta muskel- och fettlager i stället för att dra i huden.

Huvudprincipen för Deep Plane-tekniken för ansiktslyft (facelift) är att den lyfter endast under muskellagren och lämnar huden fäst vid muskellagren, så att huden aldrig kan se för stram ut. Den lyfter även kinderna genom att frigöra ansiktets förankringspunkter på en djupgående nivå, vilket gör fettransplantation och filler överflödig. Även nasolabialvecken (vecken från näsan till mungipan) förbättras och eventuell hålighet och skuggning under nedre ögonlocken minskar genom att återställa volym som förlorats genom det naturliga åldrandet. De ligament som förankrar hakan frigörs också så att de kan lyftas, vilket skapar en jämn och tydlig käklinje.

Eftersom skiktet som påverkas vid ett Deep Plane Facelift är fibröst och oelastiskt och ansiktets strukturella och starkaste element, till skillnad från huden som är mycket elastisk, ger Deep Plane Facelift det mest långvariga resultatet av alla facelift-metoder. Deep Plane Facelift utförs i narkos.

 

Se före- & efterbilder vid ansiktslyft utfört av dr. Lindahl

Se pris på ansiktslyft…

Information in English here…
 

För vem passar ett Deep Plane Facelift?

Med tiden förlorar huden sin spänst och elasticitet och vävnad tappar volym och sjunker nedåt. Om du besväras av något specifikt som överskottshud i ansiktet och på halsen, vill få mindre tydliga nasolabialveck och hamsterpåsar, eller bara vill få tillbaka ett ungdomligare och fräschare utseende kan ett Deep Plane Facelift vara ett bra alternativ för dig.

Reviews efter deep plane facelift

“Långt över förväntan, kirurgi i världsklass”

“Jag har jobbat och har erfarenhet av kirurgi inom sjukvården och efter mitt andra ansiktslyft är jag mycket positiv till Caroviva och Dr Lindahl. Speciellt efter operationen. Dr Andreas Lindahl är en god lyssnare och tog framförallt till sig mina önskemål. Jag kände mig helt i trygga händer. Jag har ännu inte tagit bort mina stygn och det har gått precis 14 dagar efter operationen. Mitt ansikte är ännu lite svullet men jag ser att resultatet och det är häpnadsväckande bra. Faktiskt långt över förväntan, det är ju verkligen kirurgi i världsklass. Första gången jag opererade “facelift” var jag på en annan klinik och inte med deep plane facelift. Då hoppades jag att det inte skulle vara nödvändigt med fler ansiktslyft, men tyvärr var jag tvungen att korrigera allt en andra gång. Deep plane facelift var för mig ett måste då jag var tvungen att lyfta ansiktet igen. Jag vill helst inte göra om mitt misstag. Synd att det inte var Andreas Lindahl som opererade mig första gången och TUR att det var just i hans händer denna gång. Jag rekommenderar varmt Carovivakliniken och om jag framöver vill göra något mer så är det endast till Dr Lindahl jag kommer att vända mig. Jag återkommer igen då stygnen är borttagna och jag är helt läkt.
Tack Carovovakliniken, all fin och omtänksam personal.”

Före- och efterbilder på Deep Plane Facelift

Före-efter-bild deep plane facelift

Deep Plane Facelift och halslyft.

Vad ska jag tänka på?

Några saker som är bra att fundera över innan din konsultation är:

 • Vill du förändra käklinjen, mungiporna, kindbenen, området kring ögonen, ögonbrynens höjd, pannan?
 • Vill du ta bort hudöverskott, fylla ut insjunken vävnad, sträcka ospänstig hud, göra hudförbättrande behandling?
 • Hur viktig är förbättring av halsen?
 • Hur känner du kring ärr?
 • Har du tid att i lugn och ro återhämta dig efter en operation?
 • Vill du vara öppen med din omgivning att du gjort ett facelift?

Under konsultationen görs undersökning, mätningar och fotodokumentation. Ingen minns allt plastikkirurgen berättar på konsultationen. Ta gärna med dig någon du känner förtroende för som stöd att minnas det som sägs under din konsultation. Du kan alltid kontakta oss om du har frågor.

Var läggs snitten?

Hos oss får du alltid det kortaste snitt som är tekniskt möjligt med hänsyn till dina förutsättningar och målbild. Den längsta snittföringen som kan krävas är förlagd både i örats framkant och bakkant, samt i hårfästet ovanför örat och bakom örat. Även ett 3 cm snitt under hakan för att korrigera halsen kan krävas för ett optimalt resultat. Oavsett vilken snittföring som krävs för dig är ärren ofta svåra att upptäcka. Ärr från Deep Plane Facelift läker med minimal till obefintlig synlig ärrbildning. Eftersom den djupgående ansiktskirurgin inte separerar huden och lyftet görs under musklerna, finns det ingen spänning eller dragning på ärren när de väl är stängda. Denna spänningsfria förslutning gör att ärren läker som obetydliga fina linjer. Det förhindrar också att öronsnibben dras nedåt, som efter traditionell facelift-kirurgi.

Vad händer under konsultationen för ett Deep Plane Facelift?

Under en konsultation för ett Deep Plane Facelift avsätter vi alltid gott om tid så att du och din plastikkirurg har möjlighet att gå igenom all nödvändig information. På Caroviva är vi mycket angelägna om att du ska få det resultat du önskar. Vi anser att en väl informerad och kunnig patient är mest nöjd i det långa loppet.

Innan du kommer till kliniken kommer du att få ett digitalt hälsoformulär via mejl, där du fyller i dina hälsouppgifter. Din säkerhet är vår högsta prioritet. När du kommer till kliniken blir du hämtad av din plastikkirurg som kommer att ha läst din hälsodeklaration och gå igenom eventuella frågetecken med dig så att vi som ansvarar för din vård vet allt som är viktigt om dina eventuella mediciner, sjukdomar, allergier och tidigare operationer.

Därefter kommer vi att prata med dig om dina önskemål och förväntningar, samt anledningen till att du önskar operationen. Vi är angelägna om att ditt önskemål om ett Deep Plane Facelift ska vara genomtänkt. Nästa steg är att du blir undersökt. Du kommer att bli fotograferad och ni kommer att gå igenom dina förutsättningar utifrån dina bilder och förklara lite närmare om och hur du lämpar dig för ett facelift. Du kommer att få noggrann information om vilket resultat du kan förvänta dig.

Kirurgen kommer också att visa dig många före- och efterbilder av andra patienter som har opererats med ett Deep Plane Facelift. Kom ihåg att alla har olika utgångspunkter och hudkvalitet, så att du inte kan förvänta dig exakt samma resultat. Detta kommer kirurgen att förklara för dig och visa vad du kan förvänta dig.

När du och kirurgen har kommit överens om typ av operation kommer ni att gå noggrant igenom hur själva operationen utförs, var ärren placeras, hur länge du behöver ha bandage och stygn osv. Du kommer också att få noggrann information om risker och möjliga nackdelar med ingreppet, och hur läkningsprocessen kommer att vara för dig, när du kan börja jobba, när du kan träna osv.

Du kommer att få gott om tid att ställa frågor under vägen. Många av de vanligaste frågorna kommer vi att gå igenom under konsultationen, men det är viktigt för oss att du får svar på allt du undrar över. Om du vill boka tid för operation kommer detta att vara möjligt direkt efter konsultationen, men om du är det minsta tveksam kan det vara klokt att tänka igenom den information du har fått innan du bestämmer dig. Vissa patienter kommer också tillbaka för ett nytt samtal efter att de har tänkt några veckor.

Tidslinjen vid ett Deep Plane Facelift

Så här ser förloppet ut vid ett Deep Plane Facelift

Operationsdagen

På operationsdagen checkar du in på ditt enkelrum. Plastikkirurgen kommer in till dig när du hunnit komma iordning. Ni har ett samtal och kirurgen ritar markeringar på huden där snitten planeras. Därefter kommer narkosläkaren in till dig så att ni får prata om din sövning i lugn och ro. Du leds till operationsalen av sköterskan där du nu träffar hela teamet med plastikkirurg, narkosläkare, operationsköterska och sköterska. Deras närvaro säkerställer att du sover tryggt under hela operationen och att du fortsätter att må bra även efteråt.

Operationsjuksköterskan tvättar ditt hår och ansikte noggrant och klär dig i sterila lakan. En tunn kanyl sätts i din arm för att administrera smärtlindring och sömnmedicin. Ytterst lite hår avlägsnas precis vid snitten för att säkerställa en bättre läkning. Vanligtvis utförs ansiktslyft under full narkos, vilket innebär att du sover genom hela ingreppet utan obehag. Det finns ingen risk för att du vaknar under operationen. Det är inte heller möjligt att känna obehag utan att kunna kommunicera detta (detta gäller särskilda typer av narkos som inte används på Caroviva). Så snart ingreppet är klart avbryter vi administreringen av sömnmedicin och du vaknar omedelbart. Operationen tar cirka 3 timmar.

Ett snitt görs längs främre öronkonturen, upp i den hårbeklädda delen av tinningen och sedan bakom örat. På detta sätt blir ärret så gott som osynligt. Huden lossas från snitten och längs bindvävshinnan under huden. Därefter görs en exakt dissektion ner i djupare lager under de nedre ansiktsmusklerna och under halsmuskeln. Dessa muskler lyfts sedan till sitt normala läge så att halsmuskeln stramas åt och överskottshud avlägsnas. För vissa patienter behövs också en förstärkning av halsmusklerna i medellinjen och då läggs även ett 3 cm kort tvärsnitt under hakspetsen som inte syns när det läkt. Inga drän används eftersom de retar i vävnaden och tekniken gör att vätska inte samlas. Stygn som är mycket tunna sätts längs snitten. Snitten smörjs med antibiotikasalva och ett omsorgsfullt skallförband som hindrar svullnad appliceras. Detta bärs i 2-4 dagar. Operationen ger en “naturlig” lyftning av halsen och kinderna.

Tiden efter ett Deep Plane Facelift från dag 1 till dag 30

Antalet ansiktslyftningar som utförs ökar rejält varje år. Personer som besväras av åldersförändringar i ansiktet och på halsen såsom oönskade veck, rynkor och löst hängande hud längs käklinjen och på halsen väljer ofta att genomgå en operation med ansiktslyft/halslyft. Om du överväger en sådan operation är det bra att veta lite om tiden efter ingreppet. Även om det tar några månader innan du ser det slutliga resultatet är den omedelbara återhämtningstiden mycket kortare. Tiden efter operationen är naturligtvis inte helt lika för alla patienter, men beror på olika faktorer såsom typ av ingrepp, ålder och allmänt hälsotillstånd. Det går ändå att veta ungefär vad du kan förvänta dig under dagarna och veckorna efter ett ansiktsingrepp. Nedan följer en 30-dagars återhämtningsguide för att du bättre ska kunna förstå vad du kan förvänta dig under en typisk postoperativ period.

Dag 0 (operationsdagen)

Du vaknar upp i din säng på enkelrum på uppvakningsavdelningen. Du har ett förband runt huvudet och kylmask på ansiktet. Smärtan är vanligtvis störst det första dygnet, och du får smärtstillande medicin för att minska detta. Dina kinder kan vara svullna. Vanligtvis kan du lämna kliniken efter 1-2 timmar tillsammans med en anhörig som stannar hos dig till nästa morgon. Du får kontaktuppgifter så att du kan nå kirurgen när som helst och samtidigt skicka med bilder som hjälper kirurgen att besvara dina frågor. Eftersom du har sovit många timmar under operationen, samt att du har fått kortison som kan ha en upplivande effekt, sover de flesta inte så mycket den första natten. Kortison ges före operationen för att minska svullnaden och ge smärtlindring. Det är viktigt att du ligger lite högt med huvudet och äter mjuk mat de första fyra dagarna.

Dag 1

Du kan känna dig trött och tagen eftersom du efter sövning kan ha haft svårt att sova första natten. Du kommer att ha svullnad i ansiktet och varierande grad av blåmärken. Många känner sig bulliga och konstiga i ansiktet eftersom svullnaden är störst i kinderna. Smärtan är vanligtvis mindre dagen efter operationen. Du bör fortfarande vara försiktig med att vrida på huvudet och försöka hålla huvudet högt utan att böja dig mycket framåt. Du fortsätter att ta antibiotika och smärtstillande som kirurgen har ordinerat. De flesta sover mycket bättre den andra natten.

Dag 2

Svullnad och blåmärken har ofta nu ökat något. Svullnaden är vanligtvis som värst dag 3 eller 4 efter operationen och kommer sedan gradvis att avta. Du har fortfarande förband på och bör ta det lugnt. Smärtan minskar för varje dag. Det kan kännas lite jobbigt att ha förbandet eftersom det dämpar ljud något och gör det lite ansträngande att gapa. Fördelen med förbandet överväger kraftigt och hindrar onödig svullnad som kan töja ut din hud annars.

Dag 3-5

På dag 3-4 har du en återbesökstid på kliniken där förbandet avlägsnas och sårläkningen kontrolleras. Du får förnyad information kring din sårvård. Om du inte redan köpt och fått din care bag med allt som behövs för din eftervård kan du göra det vid detta besöket. Efteråt får du nu duscha och tvätta håret hemma. Det är inte farligt att få tvål/schampo på såren. Var försiktig när du tvättar håret och undvik att massera hårbotten. Låt håret lufttorka. Du behöver inte längre något förband. Svullnaden minskar gradvis, och smärtan är vanligtvis mild. Du kan ta en lugn promenad om du känner dig upplagd för det. För att såren skall läka optimalt är det nu viktigt både att såren är mycket noga rengjorda och att de däremellan är torrt och luftigt. Sätt därför upp håret så att inte hår ligger mot såren – det bidrar till fuktighet även efter håret verkar torrt. Att ha mössa eller smink är absolut förbjudet.

Dag 6-13

Du kommer fortfarande ha blåmärken och svullnad, men svullnaden minskar för varje dag som går. Dina kinder kan kännas lite bedövade, och du kan uppleva lite stelhet i ansiktet. Efter 2 veckor kan de flesta återgå till arbetet och till att vara bland folk utan att någon kommer att märka att du har opererats. Ärr är fortfarande synliga. Vänta med att dölja ärr genom att låta håret hänga över öronen till du är säker på att du inte har några små sår kvar i ärren.

Även om ingen annan kan se att du har opererats efter cirka 2 veckor kommer du själv att känna dig bedövad, stel och lite svullen i ansiktet. Det tar flera månader innan känslan i ansiktet återgår till det normala. Tidpunkten för att ta bort stygn och/eller metallklämmor bestäms av kirurgen.

Dag 14

Efter ungerfär 14 dagar brukar man komma på återbesök för att ta bort stygn. Detta besök är också en viktig avstämning för din fortsatta återhämtningsperiod.

Dag 14-29

Du kan återgå till normal aktivitet och träning. Även om du fortfarande känner dig lite stel och bedövad i ansiktet kan du nu tydligt se hur resultatet kommer att bli. Det kan fortfarande finnas en liten svullnad kvar, även om ingen annan än du själv kan se det. Det tar 6-12 månader innan ärr blir bleka och fina, men de ser vanligtvis redan ganska bra ut, även om de kan vara lite röda.

Vad du kan förvänta dig efter dag 30

Efter 1 månad är du tillbaka till full normal aktivitet. Du kommer inte att se opererad, stram, konstig eller annorlunda ut, utan bara som en yngre och friskare version av dig själv. Det kan ta upp till 6-12 månader innan all svullnad, bedövning och stelhet är helt normaliserade, men det är bara du själv som märker det.

Fler möjligheter till förbättring

Beroende på dina förutsättningar, målbild och graden av hängighet och tyngd på halsen kan ett facelift (ansiktslyft) kombineras med halslyft och en platysmåtstramning, kallad platysmaplastik. Genom ett litet gömt snitt under hakan kan vertikala strängar och band i halsen stramas åt och fett som ansamlas under hakan kan avlägsnas för att ge en större föryngring av halsen och en tydligare käklinje. Eftersom Deep Plane-tekniken lyfter platysman betydligt mer än andra tekniker, kan ytterligare kirurgi och återhämtningstid undvikas.

Fördelar med Deep Plane jämfört med andra tekniker

 • Mer naturligt resultat
 • Återställer naturlig volym
 • Lyfter upp kinderna
 • Gör filler och fettransplantation till ansiktet överflödig
 • Jämnare hud
 • Snabbare återhämtning
 • Mindre påtagliga ärr
 • Resultatet håller längre

Efter ett Deep Plane Facelift

Eftersom ett Deep Plane Facelift utförs i det djupgående skiktet, blir det minimal blånad och minimal smärta efter ingreppet. Deep plane facelift bibehåller också mer av den naturliga blodtillförseln till huden genom att inte avskilja blodkärl mellan muskler och hud, vilket möjliggör snabbare läkning. Ansiktslyftningar av SMAS-typ lyfter under huden och stör blodkärlen och de ger således längre återhämtningstid än Deep Plane-tekniken.

Återhämtningen efter ett Deep Plane Facelift innebär vanligtvis viss blånad och svullnad i ansiktet som avtar och försvinner gradvis under de första veckorna. Varje läkningsprocess är unik. Generellt sett kan du återvända till arbetet cirka 3 veckor efter operationen. Eftersom du inte kan dölja ditt ansikte med kläder och på så sätt förhindra att omgivningen under läkningsperioden ser att du genomgått ett ingrepp är det viktigt att du tänker igenom hur du på bästa sätt kan ta hand om dig och ordna din vardag för att få optimal återhämtning. Ett Deep Plane Facelift är inte fysiskt speciellt jobbigt, men det kan vara psykiskt påfrestande under de första veckorna innan blånad och svullnad försvunnit.

Varför ska du välja Dr. Lindahl?

Dr. Lindahl är en av få ansiktsplastikkirurger som har banat väg för denna teknik i Sverige och han föreläser regelbundet runt om i världen om sina olika plastikkirurgiska tekniker.

Genom att kombinera olika tekniker gör Dr. Lindahl även Mini-Facelift med Deep Plane metoden genom ett mindre snitt. Denna metod lämnar ett ärr som är hälften så långt som ett typiskt facelift-ärr. Det är gömt på insidan av tragus och bakom örat så att det inte kan ses, även när håret dras tillbaka eller sätts upp i en hästsvans.

Utmärkande för Dr Lindahls Facelift-teknik är också den riktning som ansiktet lyfts i. Ett traditionellt ansiktslyft stramar åt ansiktet horisontellt eller mot öronen och kan få ansiktet att verka översträckt och kinderna att se platta ut. Genom att lyfta ansiktet mer vertikalt skapas en jämnare, mer naturlig framtoning, kinderna återställs, och mungiporna höjs. Principen innebär att all vävnad återförs till den plats där den satt tidigare, vilket ger ett naturligt utseende.

Boka konsultation online här…

Vill du veta mer?

Tveka inte att höra av dig om du har frågor. Mejla till info@caroviva.se eller ring oss på +46 (0)18-4108 108. Carovivakliniken i Uppsala är centralt belägen i en lugn och vacker miljö med utsikt över slottsparken. Från operationssalen syns Uppsala slott, liksom Vasaborgen och Universitetet. Bor du i Stockholm? Från Stockholms Central tar det bara 39 minuter med pendeln till Uppsala.

Kontakta oss

Följ oss​

Håll dig uppdaterad om plastikkirurgi, få fler före- & efter-bilder och häng med på vad som händer på Caroviva och hos Dr. Lindahl!

CAROVIVA
Dr. Lindahl