Öronplastik på Caroviva i Uppsala

Öronplastik

Örondeformiteter är för vissa personer en källa till skam och lidande, särskilt då barn som blir retade för sina framträdande öron. Många vuxna med utstående öron känner sig också självmedvetna och är trötta på att ständigt täcka sina öron. Av dessa skäl genomgår många barn och vuxna otoplastik varje år för att omforma eller rekonstruera öronen. Otoplastik är en säker estetisk plastikkirurgisk operation för både barn och vuxna.

På Carovivakliniken är våra kirurger stolta över att kunna hjälpa patienter med sina öron och att återfå sitt självförtroende. Vår expertkirurg, Dr. Lindahl, har den erfarenhet och kunskap som krävs för att korrekt diagnosticera och behandla våra patienter och säkerställa vackra och varaktiga resultat, oavsett om öronen är utstående eller har andra avvikelser.

Vad är otoplastik?

Otoplastik, eller öronomformning, är en vanlig estetisk och rekonstruktiv operation som syftar till att förbättra örats estetiska utseende eller behandla defekter som uppstått på grund av skador eller medfödda missbildningar. Den i särklass vanligaste avvikelsen är utstående öron, men observera att ett öra kan vara utstående av olika skäl och kan därför kräva olika typer av kirurgi. Vissa patienter rapporterar psykologiska besvär till följd av avvikande öron, medan andra över huvud taget inte funderar på hur deras öron ser ut. DET ÄR VIKTIGT ATT ÖNSKAN OM ATT KORRIGERA SINA ÖRON KOMMER INIFRÅN. Vi opererar aldrig barns öron om bara föräldrarna är drivande.

Vad kan otoplastik hjälpa med?

Otoplastik används för att omforma ett eller båda öronen på grund av avvikelser som uppstått till följd av skador eller missbildningar. Vid sådana operationer kan överskott av brosk avlägsnas, brosk kan flyttas, lagas och läggas till. Örats storlek kan minskas liksom örsnibbens storlek. Utstående öron kan föras närmre skallen. Personer som brottare eller MMA atleter har ofta broskskador i öronen, sk blomkålsöron. Detta kan åtgärdas med slipning av brosken. En vanlig skada på örsnibben uppstår när örhängen fastnar och sliter sönder snibben vilket då är lätt att korrigera. Om du överväger otoplastik för dig eller ditt barn är en konsultation med Dr. Lindahl det första steget för att fastställa om ingreppet är lämpligt i ert fall.

Är otoplastik något för mig?

Patienter som ska vill göra en otoplastik skall vara vuxna eller barn över 4 år (efter att öronen har mognat) med en tydlig avvikelse i ena eller båda öronens form, och där patienten själv känner att det utgör ett problem. För barn som är aktuella är 6 år en lämplig ålder, dvs innan de börjar skolan. Att genomgå operationen tidigt i livet hjälper till att undvika psykologiska problem senare på grund av retning och mobbning. Otoplastik tidigt i livet gör även operationen lättare överlag, eftersom öronbrosket är mjukare och mer följsamt under barndomen. Många människor som inte genomgick ingreppet som barn väljer dock att göra det som vuxna. Även om de flesta personer med framträdande eller missbildade öron kan vara kandidater för otoplastik, är det inte för alla. Endast en expert kan fastställa individuell lämplighet. Denna bedömning görs under den initiala konsultationen.

Konsultation

Konsultationen är det första viktiga steget i vilken som helst otoplastikprocedure. Detta steg är viktigt eftersom det låter kirurgen råda patienter om otoplastik är den bästa lösningen för deras individuella behov. Dr. Ghersi kommer att skapa en behandlingsplan under konsultationen och uppmuntra patienter att ställa eventuella frågor de kan ha. Efter att ha fastställt om patienten är en bra kandidat kommer Dr. Ghersi att diskutera kirurgiproceduren med patienten. Detta inkluderar saker som anestesi, medicinsk historia, kostnader, osv. Vid detta tillfälle diskuterar vi även fördelar och möjliga risker. Målet med konsultationen är att hjälpa patienter att få all den information de behöver för att fatta det beslut som är rätt för deras individuella behov.

Otoplastikprocessen

De otoplastiktekniker som Dr. Ghersi använder beror helt på patientens diagnos. Vi använder olika procedurer för att behandla olika diagnoser. I alla fall börjar vi med antingen lokalbedövning, lokalbedövning med sedering eller allmänbedövning beroende på patientens önskan och de tekniker som kommer att användas. Om patientens diagnos är brist på en antihelikal veck, använder vi en procedur som kallas “Mustarde”-processen. Denna operation återställer den antihelikala vecken genom att göra ett litet snitt på baksidan av örat och placera tre suturer för att fästa örat. Å andra sidan, om diagnosen är överskott av brosk, använder vi “Davis”-processen som tar bort överskott av brosk för att återställa örats normala anatomi. Ofta är dock diagnosen en kombination av båda: överskott av brosk och ingen antihelikal veck. I detta fall kombinerar vi båda processerna för att behandla patienten.

Kan jag förvänta mig resultat direkt?

Ja, öronkirurgi ger nästan omedelbara resultat efter borttagning av bandagen som täcker öronen. En ny form kommer att ha bildats under de inledande läkningsstadierna. Öronen bör vid detta skede vara placerade närmare huvudet.

Otoplastik återhämtning

Lite obehag är normalt direkt efter operationen. Detta kan kontrolleras med smärtmedicin som ordinerats före ingreppet. Du kan ha en kliande känsla under bandagen, men det är viktigt att låta bandaget vara intakt för att säkerställa en korrekt läkning. Under ditt besök kommer vi att tillhandahålla specifika riktlinjer och svara på frågor som hur länge bandagen ska vara kvar, när stygnen kommer att tas bort och när du kan återgå till normal aktivitet och träning. Många patienter känner sig då tillräckligt bra för att återgå till normala, icke-ansträngande aktiviteter. Vissa aktiviteter måste dock skjutas upp i flera veckor efteråt.

Risker med öronkirurgi

Att genomgå plastikkirurgi är alltid ett personligt beslut eftersom du måste väga möjliga fördelar mot risker. Öronkirurgi är extremt säkert när det utförs av en legitimerad specialist i plastikkirurgi som genomgått relevant fellow-utbildning för öronplastiker.

Boka konsultation online här…

Vill du veta mer?

Tveka inte att höra av dig om du har frågor. Mejla till info@caroviva.se eller ring oss på +46 (0)18-4108 108.

Kontakta oss

Följ oss​

Håll dig uppdaterad om plastikkirurgi, få fler före- & efter-bilder och häng med på vad som händer på Caroviva och hos Dr. Lindahl!

CAROVIVA
Dr. Lindahl